Coș Produse

Nu ai niciun produs în coș.

Florile lunii aprilie

Aprilie, cu zile mai blânde și luminoase, marchează în multe regiuni debutul unei faze de înflorire bogată.

Multe grădini se transformă radical în această lună, oferind o paletă de culori pastelate sau intense.

Florile din aprilie variază de la specii bulbacee timpurii până la arbuști ori plante perene, adaptate unor condiții de climă mai caldă. Se dezvoltă cu vigoare în lumina mai generoasă și profită de cantitățile moderate de precipitații, specifice sezonului de primăvară.

În multe zone, temperaturile pot să mai varieze, însă cele mai multe specii care înfloresc acum au rezistența necesară pentru a face față scurtelor episoade mai reci.

Florile lunii aprilie

De obicei, în prima parte a lunii, florile rezultate din bulbi ianuați își arată deplin potențialul, iar în partea a doua a lunii intră în scenă plante cu un ciclu de înflorire puțin mai târziu, inclusiv anumite arbuști ornamentali și unele perene cu tulpini puternice.

În florării, floriștii propun numeroase buchete și aranjamente în culori vibrante, iar fermierii care cultivă flori în solarii reușesc să livreze soiuri dorite de iubitorii de grădină. În cele ce urmează, vom explora două categorii de flori ale lunii aprilie: cele care înfloresc devreme, în primele săptămâni, și cele care își etalează frumusețea în a doua jumătate a lunii.

Florile primei părți a lunii aprilie.

Irișii (Iris germanica)

Irișii sunt recunoscuți pentru petalele lor catifelate și pentru coloritul albastru, galben sau mov, uneori cu zone contrastante. Soiul Iris germanica este preferat în grădinile de primăvară deoarece înflorește devreme și rezistă relativ bine la variațiile de temperatură.

Forma lor este ușor de recunoscut: trei petale superioare care pot fi ridicate și trei petale inferioare care se curbează spre exterior. Frunzele seamănă cu niște săbii subțiri, dispuse în formă de evantai. În florării, irișii sunt disponibili mai ales ca flori tăiate, fiind adesea folosiți în buchete elegante sau aranjamente formale.

Zambilele (Hyacinthus orientalis)

Zambilele sunt flori de primăvară cu tulpini scurte, dar robuste, și inflorescențe dense care formează mici clopoței parfumati. Culoarea lor variază de la alb și roz, până la mov și albastru intens. Soiul Hyacinthus orientalis este cel mai întâlnit, răspândit în numeroase variante cromatice datorită hibridizărilor succesive.

Petalele sunt dispuse în formă de tuburi mici grupate pe axul central. Frunzele, de un verde lucios, sunt alungite și cărnoase. Înflorirea timpurie le face ușor de recunoscut și foarte căutate pentru buchetele parfumate. În magazine, zambilele pot fi achiziționate la ghiveci sau sub formă de flori tăiate.

Narcisele (Narcissus pseudonarcissus)

Narcisele, cunoscute și sub numele de ghiocel galben sau trompetă galbenă, sunt flori-simbol ale primăverii.

Soiul Narcissus pseudonarcissus este probabil cel mai îndrăgit, datorită trompetei centrale proeminente și petalelor mari, de culoare galben intens.

Există însă numeroase varietăți, inclusiv unele cu petale exterioare albe și trompetă portocalie. Frunzele sunt înguste și lungi, iar bulbul subteran susține o reînflorire anuală, dacă este lăsat în pământ după ofilire. În florării și piețe, narcisele apar frecvent încă de la începutul lui aprilie, fiind rezistente și ușor de transportat.

Lalelele (Tulipa gesneriana)

Lalelele, în special varietatea Tulipa gesneriana, înfloresc și ele în primele săptămâni ale lui aprilie.

Aceste flori grațioase vin într-o multitudine de nuanțe și combinații de culori, de la roșu puternic și galben, până la roz pal și mov regal.

Forma specifică de cupă le face să fie foarte populare în aranjamente de primăvară. Tulpina este dreaptă, iar frunzele sunt late și cerate, de un verde pal. Multe soiuri se pretează atât pentru plantare în grădină, cât și pentru cultivare în ghivece, în special cele de talie mai mică. În florării, lalelele sunt prezente în buchete monocrome sau asortate, foarte căutate pentru versatilitatea lor.

Violetele de Parma (Viola odorata)

Violetele de Parma, cunoscute științific drept Viola odorata, sunt printre primele flori care răsar pe la începutul lunii aprilie. Au o înălțime mică, cu petale delicate și un parfum distinct, dulce.

Soiurile populare prezintă culori care variază de la mov deschis la mov închis și chiar alb lăptos. Frunzele sunt în formă de inimă, dispuse în rozete bazale. Violetele de Parma sunt adesea cultivate în jardiniere sau ghivece, pentru a fi aduse mai aproape de casă și a putea fi admirate îndeaproape. În florării, apar mai rar ca flori tăiate, deoarece sunt destul de fragile, dar pot fi găsite în ghivece, fiind un cadou delicat.

Ranunculus (Ranunculus asiaticus)

Ranunculus, cu denumirea științifică Ranunculus asiaticus, sunt flori foarte apreciate pentru textura petalelor, care pot fi simple ori foarte bogate, aproape ca niște rochii înfoiate.

Varietățile timpurii înfloresc încă din martie, dar în aprilie ating adesea maximul de frumusețe. Culorile pot fi albe, galbene, portocalii, roz sau roșii.

Tulpinile sunt subțiri, dar rezistente, iar frunzele sunt lobate, cu aspect robust. În florării, ranunculus sunt întâlniți frecvent în buchete elegante, datorită duratei decente de viață în vază și aspectului inedit.

Panseluțele (Viola x wittrockiana)

Panseluțele sunt o altă prezență comună la început de aprilie, fiind rezultatul hibridizării dintre diferite specii de Viola. Aceste flori au petale mari, deseori cu două-trei nuanțe care formează un model inconfundabil în zona centrală. Viola x wittrockiana poate fi plantată în straturi decorative, la marginea aleilor sau în ghivece suspendate.

Ele preferă temperaturile moderate și pot rezista la scurte episoade de frig. Deși sunt mai rar folosite în buchete de tăiat, în florării se găsesc din plin sub formă de plante tinere, gata de pus în grădină sau jardiniere.

Anemonele (Anemone coronaria)

Anemonele, cunoscute sub denumirea științifică Anemone coronaria, au flori simple, cu petale dispuse circular în jurul unui centru închis la culoare. Varietățile de grădină sunt întâlnite în nuanțe de roșu, alb și mov intens. Tulpina subțire și frunzele fin divizate accentuează frumusețea petalelor.

Înflorirea lor începe devreme și continuă pe parcursul lui aprilie, dacă vremea rămâne relativ blândă. Se găsesc în florării sub formă de buchete sau flori individuale.

Multe persoane le preferă pentru compoziții florale alături de lalele ori ranunculus, cu care se asortează perfect.

Freziile (Freesia x hybrida)

Freziile, în special hibrizii Freesia x hybrida, se remarcă prin parfumul inconfundabil, dulceag, și prin florile dispuse în formă de pâlnie pe un spike arcuit.

Culorile freziilor variază de la alb și galben, până la portocaliu, roz și mov, toate la fel de aromate. În grădină, preferă zone însorite sau parțial umbrite, iar rădăcinile lor tuberculate necesită un sol bine drenat.

În florării, freziile sunt foarte căutate pentru buchetele de primăvară sau pentru aranjamente elegante, fiind admirate pentru rafinament și rezistența în vază.

Muscari (Muscari armeniacum)

Muscari, cunoscute și sub denumirea de strugurași, reprezintă flori de dimensiuni reduse, cu inflorescențe sub formă de mici boabe albastre grupate strâns. Soiul Muscari armeniacum este cel mai des întâlnit, fiind ușor de recunoscut după culoarea albastru intens și forma cilindrică a ciorchinilor.

Frunzele sunt înguste și subțiri, iar planta se răspândește relativ ușor în grădină, formând pete de culoare spectaculoase. În florării, apare uneori la ghiveci, putând fi folosit pentru decoruri de interior sau pentru straturi de primăvară în aer liber.

Florile din a doua jumătate a lunii aprilie

Liliacul (Syringa vulgaris)

Liliacul, Syringa vulgaris, devine vedetă spre finalul lui aprilie, cu florile sale grupate în ciorchini parfumați.

Variat în culori de la alb până la mov-liliachiu închis, liliacul este un arbust care poate ajunge la dimensiuni considerabile. Florile au formă de pâlnie mică și se deschid în avalanșe parfumate, atrăgând polenizatori precum albinele. Frunzele au formă de inimă, de un verde deschis, contrastând plăcut cu ciorchinii încărcați de flori.

În florării, crenguțele de liliac se găsesc la buchet, însă durata lor de viață în vază poate fi scurtată dacă tulpinile nu sunt îngrijite corespunzător (se recomandă secționarea în unghi și menținerea apei curate).

Buchet De Flori Deosebit Cu Liliac Și Zambile

Bujorul (Paeonia lactiflora)

Bujorul, în special specia Paeonia lactiflora, este foarte îndrăgit pentru florile mari, deseori globulare, care se deschid în straturi dense de petale catifelate. Culorile variază de la alb la roz pal și până la roșu intens.

Tulpinile sunt robuste, iar frunzele sunt lobate, cu un aspect elegant. Bujorii încep să înflorească adesea spre sfârșitul lunii aprilie și continuă până în mai, în funcție de temperatură.

În florării, sunt printre cele mai solicitate flori de primăvară, fiind preferați pentru buchete rafinate. Varietățile de grădină pot rezista ani de zile, dacă sunt plantate într-un sol fertil și într-o poziție însorită.

Lăcrămioarele (Convallaria majalis)

Lăcrămioarele apar în a doua jumătate a lunii aprilie sub formă de tulpini subțiri cu mici clopoței albi, dispuși pe o parte a tijei florale. Specia Convallaria majalis este deosebit de apreciată pentru parfum.

Frunzele sunt mari, alungite, cu o textură lucioasă. Planta formează deseori covorașe la umbra copacilor, în zone de grădină semi-umbrite.

În florării, lăcrămioarele se găsesc în legături delicate sau buchețele, însă sunt sensibile și cer o atenție sporită la transport. În multe culturi, simbolizează puritatea și norocul, fiind folosite adesea în buchetele de nuntă.

Azaleea (Rhododendron simsii)

Azaleea, Rhododendron simsii, este un arbust ornamental cu flori care pot fi roz, roșii, mov sau albe, funcție de soi. În a doua jumătate a lunii aprilie, aceste flori încep să se deschidă pe suprafața ramurilor dense.

Tulpinile tinere sunt acoperite de frunze lucioase, relativ mici, care pun în valoare florile bogate în petale. Azaleele preferă un sol acid și o amplasare semi-umbrită, fiind sensibile la soarele intens al amiezii.

În florării, azaleele se vând de regulă în ghivece, ca plante decorative de interior sau de terasă, având nevoie de udare constantă și drenaj bun.

Clematis (Clematis montana)

Clematis montana este o varietate de clematis cu flori simple, albe ori roz pal, ce încep să înflorească spre finalul lui aprilie. Tulpinile sunt cățărătoare și pot fi ghidate pe pergole, garduri sau spaliere.

Florile au patru petale delicate, cu stamine galbene vizibile în centru. Frunzele sunt compuse și au un aspect ușor dentat. Clematis montana rezistă bine la frig și se adaptează diverselor regiuni climatice, cu condiția să aibă rădăcinile umbrite și vârful plantei în lumină.

În florării, de obicei se găsesc răsaduri tinere sau plante la ghiveci, gata de plantat primăvara.

Garoafa (Dianthus caryophyllus)

Garoafa clasică, Dianthus caryophyllus, poate să își arate primele flori spre a doua jumătate a lui aprilie, mai ales dacă primăvara a fost blândă. Florile au petale franjurate și un parfum subtil, ușor condimentat. Există numeroase soiuri, cu variate culori: alb, roz, roșu, crem sau combinații bicolore.

Tulpina este zveltă și acoperită de frunze înguste, de un verde-gri caracteristic. În florării, garoafele sunt folosite în buchete fie singure, fie combinate cu alte flori de sezon, datorită rezistenței lor și a prețului mai accesibil. Se adaptează bine și în grădină, preferând un sol bine drenat și poziționare în plin soare.

Camelia (Camellia japonica)

Camelia, Camellia japonica, este un arbust cu frunze persistente și flori mari, delicat colorate în alb, roz, roșu sau combinații subtile de roz cu alb. În anumite regiuni, înflorirea începe încă din martie, însă la final de aprilie se pot vedea ultimele valuri de flori. Petalele sunt groase și cerate, dispuse compact în straturi.

Frunzele sunt de un verde închis, lucios, contrastând puternic cu nuanțele florilor. În florării, camelia se găsește adesea ca plantă la ghiveci, necesitând un sol acid și o udare constantă, fără exces. Sensibilitatea la temperaturi scăzute impune protecție în iernile aspre.

Nu-Mă-Uita (Myosotis sylvatica)

Nu-Mă-Uita, Myosotis sylvatica, își etalează, în a doua jumătate a lunii aprilie, florile mici, albastre, cu un centru galben. Tulpinile sunt subțiri și frunzele ovale, acoperite adesea de un puf fin.

Planta preferă zonele semi-umbrite, umede și răcoroase, însă poate crește și la soare dacă este udată regulat. În florării, se comercializează de obicei sub formă de răsad, pentru plantare în grădină sau jardiniere.

Are tendința de a se auto-însămânța, formând grupuri mari de flori ce creează un efect spectaculos de “covor albastru”. Simbolic, aceste flori reprezintă fidelitatea și amintirea.

Pulmonaria (Pulmonaria officinalis)

Pulmonaria officinalis este o plantă cunoscută popular ca “plămânărică”. Începe să înflorească devreme, dar în aprilie se poate observa o abundență de flori cu o gamă cromatică ce poate varia de la roz la mov și albastru pe aceeași tijă. Frunzele sunt ovale, cu pete albe sau argintii, dând un aspect distinct întregii plante.

Pulmonaria se dezvoltă bine în locuri semi-umbrite, cu pământ reavăn și bine drenat. În grădină, creează un impact vizual deosebit, mai ales dacă este asociată cu alte plante de umbră. Rar se găsește ca floare tăiată în florării, fiind apreciată mai degrabă ca plantă decorativă pentru straturi.

Flox pitic (Phlox subulata)

Floxul pitic, Phlox subulata, înflorește abundent spre sfârșitul lui aprilie, acoperind solul cu un strat dens de flori mici, în nuanțe de roz, mov, alb sau roșu. Frunzele sunt înguste, asemănătoare unor ace, iar planta are un port târâtor, creând un covor compact. Preferă locurile însorite și pământul cu drenaj bun.

În zonele mai calde, floxul pitic poate continua să înflorească sporadic și la început de vară. Se găsește în florării sau magazine de grădinărit sub formă de puieți gata de plantat, fiind ideal pentru rocării, ronduri ori spații unde se dorește acoperirea solului cu un aspect decorativ de durată.

Luna aprilie oferă o diversitate impresionantă de flori, de la soiuri delicate și parfumate până la arbuști spectaculoși. În prima jumătate, grădinile sunt dominate de bulbi și plante de talie mai mică, iar în a doua jumătate, florile devin mai impunătoare, atât prin dimensiune, cât și prin volum.

Pentru pasionații de grădinărit sau pentru cei care iubesc pur și simplu frumusețea florilor, aprilie reprezintă o perioadă propice pentru plantare, achiziționare de specii noi și creare de aranjamente florale.

Fie că vorbim de iriși, narcise, liliac sau bujori, fiecare floare are farmecul și trăsăturile sale unice, contribuind la un peisaj fascinant și divers, specific primăverii.

Împărtășește dragostea pentru flori.