Coș Produse

Nu ai niciun produs în coș.

Florile lunii noiembrie

Florile care înfloresc sau se găsesc în luna noiembrie au mereu un farmec aparte, datorită culorilor calde și rezistenței lor la temperaturile în scădere.

Chiar dacă zilele devin mai scurte și mai reci, aceste plante își etalează petalele cu o grație deosebită, fiind prezente în grădini, parcuri și în oferte bogate în florării.

În continuare, vei descoperi zece specii apreciate pentru forma lor, pentru colorit și pentru faptul că, în mod firesc sau prin cultivare specializată, se pot bucura de o perioadă îndelungată de înflorire chiar în noiembrie.

Florile lunii noiembrie

Crizantema (Chrysanthemum morifolium)

Crizantema este considerată o regină a toamnei, fiind disponibilă într-o varietate de soiuri cu flori simple sau pline, în nuanțe de la alb și galben până la roșu închis.

Petalele pot fi deseori sub formă de tufă rotundă, iar frunzele au margini lobate, cu o textură ușor catifelată. În florării, se găsesc numeroase varietăți rezistente, cultivate special pentru a rezista chiar și la temperaturile scăzute ale nopților de toamnă. Un buchet de crizanteme înveselesc încăperile și pot avea o durată lungă de viață în vază.

Dalia târzie (Dahlia hybrida)

Daliile prezintă flori de diverse forme – de la soiuri cu petale subțiri și ascuțite, până la varietăți mari, globulare. Aceste soiuri târzii pot continua să înflorească până în noiembrie, mai ales în zonele cu toamne blânde sau protejate. Culoarea florilor variază de la tonuri pastelate, precum roz-pal, până la roșu intens sau mov profund.

Frunzele daliei sunt ovale, dispuse opus, cu o ușoară dințare spre margini. În florării, daliile târzii sunt apreciate pentru abundența petalelor și rezistența relativă după tăiere.

Aster de toamnă (Symphyotrichum novi-belgii)

Asterul de toamnă este o prezență plăcută în noiembrie, cu flori mici, asemenea unor margarete, care se prezintă în nuanțe variate de mov, roz și alb.

Tulpinile sunt subțiri, dar ferme, susținând numeroase inflorescențe grupate, formând o masă abundentă de culoare.

Frunzele sunt înguste, de un verde închis, accentuând contrastul față de delicatețea florilor. În florării, asterul se vinde deseori sub formă de buchete compacte, fiind folosit în aranjamente de sezon și menținându-și prospețimea câteva zile bune în vază.

Anemona de toamnă (Anemone hupehensis)

Anemona de toamnă uimește prin florile sale delicate, de regulă în tonuri de roz, alb sau mov-deschis, cu stamine galbene ce contrastează în mijloc. Petalele pot fi fie netede, fie ușor ondulate, iar forma florilor amintește de un castronel deschis. Frunzele sunt adânc lobate, creând un aspect dens la baza plantei.

În noiembrie, aceste anemone sunt uneori încă înflorite, în special în zone mai puțin expuse vânturilor reci. În florării, apar ocazional, fiind apreciate pentru aspectul lor diafan și pentru eleganța lor naturală.

Cyclamen (Cyclamen persicum)

Cyclamenul de apartament, cunoscut și sub numele de Ciclamen persan, este o plantă ce preferă temperaturile moderate și lumina filtrată, înflorind chiar și în lunile reci de toamnă. Florile au formă de clopot răsturnat, cu petale ascuțite, în nuanțe de roz, roșu, alb sau mov.

Frunzele rotunde sunt frecvent marmorate, adăugând un plus de efect decorativ. În florării, cyclamenul de ghiveci se găsește într-o gamă variată, fiind popular pentru rezistența la temperaturile scăzute și pentru faptul că înflorește continuu dacă primește îngrijire corectă.

Garoafa de toamnă (Dianthus caryophyllus)

Garoafa de toamnă este o variantă selecționată a garoafei tradiționale, adaptată să înflorească până târziu, chiar și în noiembrie. Florile au petale catifelate, franjurate uneori, disponibile într-o mulțime de culori – de la alb pur la nuanțe închise de roșu sau mov. Tulpina este subțire, dar rigidă, iar frunzele înguste au o tentă albăstruie.

În florării, aceste garoafe reprezintă o alegere populară pentru buchetele de toamnă, fiind recunoscute pentru rezistența lor la transport și pentru durabilitatea florilor după tăiere.

Trandafir de toamnă (Rosa)

Anumiți trandafiri, cum sunt cei cunoscuți sub denumirea generică de trandafiri de toamnă, continuă să înflorească până în luna noiembrie, în special în climate mai blânde.

Forma clasică a bobocului, cu petale ce se deschid treptat, rămâne un simbol al eleganței. Culorile pot varia de la roz pal până la galben intens sau roșu profund.

Frunzele lucioase, verde-închis, pun în evidență delicatețea petalelor. În florării, acești trandafiri sunt apreciați pentru parfumul lor persistent și pentru faptul că rezistă bine la temperaturile scăzute.

Panseluța de iarnă (Viola x wittrockiana)

Panseluța de iarnă se încadrează cu succes în peisajul lunii noiembrie, mulți cultivatori plantând-o toamna pentru a se bucura de flori viu colorate cât mai mult timp. Petalele în formă de inimioară pot combina două sau mai multe culori contrastante, creând un efect vizual deosebit.

Frunzele mici, rotunjite, se organizează într-o rozetă ce sprijină floarea. Datorită rezistenței la frig, aceste panseluțe sunt folosite deseori în jardiniere și ghivece de exterior, fiind disponibile și în florării cu diverse varietăți decorative.

Margareta de toamnă (Leucanthemella serotina)

Margareta de toamnă, înrudită cu bine-cunoscuta margaretă estivală, prezintă un disc central galben și petale albe mai subțiri, dar rezistente la temperaturile scăzute.

Tulpinile pot atinge înălțimi considerabile, oferind un aspect impozant în grădină. Florile se deschid treptat, unele soiuri menținându-se înflorite până târziu, chiar în noiembrie.

runzele sunt alungite și dantelate pe margini, în nuanțe de verde intens. În florării, margareta de toamnă nu este la fel de răspândită precum alte specii, dar constituie o alegere interesantă pentru aranjamente de sezon.

Erica (Erica gracilis)

Erica se remarcă prin florile mici, tubulare, dispuse des pe tulpini subțiri, formând un covor de culoare roz sau roșiatic. Această plantă de toamnă poate continua să înflorească și în noiembrie, mai ales dacă este așezată într-un mediu ușor protejat.

Frunzele sale sunt înguste, asemănătoare unor ace, iar planta are un obicei de creștere turtit sau ușor târâtor. În florării, Erica se vinde adesea în ghivece compacte, fiind îndrăgită pentru aspectul bogat și pentru rezistența la frig, motiv pentru care decorează ferestrele și balcoanele multor case în sezonul rece.

Aceste plante sunt alese tocmai pentru că perioada lor de înflorire sau de comercializare se extinde până în noiembrie, făcându-le potrivite atât pentru grădinile care sfidează vremea răcoroasă, cât și pentru interioarele ce merită înviorate cu un buchet proaspăt.

Fiecare specie are cerințe specifice privind solul, lumina și udarea, însă, în general, toate se disting prin rezistența și frumusețea lor aparte. Astfel, noiembrie se dovedește a fi o lună plină de surprize florale, transformând zilele tomnatice într-un spectacol al culorii și al texturilor inedite.

Împărtășește dragostea pentru flori.